За нас

Кои сме ние?

 

Ние сме Цвети и Иво, собствениците на Ботъмлейн. Стартирахме нашия онлайн магазин през ноември 2017г., около година след раждането на дъщеря ни. В началото самите ние не бяхме осведомени за ползите и дори за съществуването на съвременните многократни пелени, но скоро след като се запознахме с тях, се зароди идеята да разпространяваме тази информация сред семействата с малки деца. Бихме искали чрез допринасяне към пазарното разнообразие от продукти да насочим вниманието на повече семейства към ползите от многократните пелени. Огромното ни желание е да даваме достатъчно информация и напътствия на семействата, които се лутат в света на многократните пелени, и споделяме собствения си опит в статиите и разказите от блога ни, който се зароди съвсем спонтанно малко след създаването на магазина.

 

В ежедневието си имаме обикновени професии и работата за магазина не е основното ни занимание. Вълнуваме се от възможностите за намаляване на отпадъците и ограничаване на широката употреба на пластмаси в ежедневието и се опитваме да използваме единствено и само рециклирани и рециклируеми опаковки и материали при изпращане на продуктите ни – най-напред започнахме да изработваме етикетите на продуктите от магазина от рециклирана хартия, а в последствие започнахме да използваме картонени кутии като единствена опаковка (без полиетиленов плик) при изпращането им към клиентите.

Амбициите ни надхвърлят обикновеното развиване на бизнес идея и са устремени към промяна в ценностите, които съпътстват отглеждането на деца. Всеки ден се борим с предразсъдъците и ограничения взор и вярваме, че тази борба има смисъл.

---------------------------------------------------

 

Споделям съвет и пояснения, разяснения, размишления, откровения, изобщо „ения“ :D

 

✔️ Консултация преди всичко. Най-доброто решение, което може да вземете, е да се консултирате преди да направите покупка. Имам добри впечатления от размерите и кройките на пелените и мога да ви насоча към това дали един или друг модел би бил подходящ за вашето бебенце съобразно възрастта и килограмите.

✔️ Консултацията преди покупка ще намали шансовете за голямо разочарование, ако си купите най-любимия десен, но пелената е твърде малка или нефункционална за вашето съкровище.

✔️ Как да се консултирате с мен? Най-добре ми пишете, аз преглеждам кореспонденцията си редовно и отговарям.

✔️ Отговарям и на телефонни обаждания, но не винаги мога да говоря. Причината е, че имам обикновена професия на пълен работен ден и работодател. Занимавам се с човешки ресурси и практикувам грижа за хората по цял ден.

✔️ Тогава какво е Ботъмлейн? Това е мой проект, хоби, мисия, надежда и начин на живот. Той има формата на магазин, за да спомага разпространението на продуктите, в които вярвам, но аз не мога да си представя да бъда „продавач“ в него. Нормални са въпросите „имате ли… еди-какво-си“, „кога очаквате… еди-що-си“, а за мен всеки път звучат много странно, защото всеки път, когато поръчвам продукт от производител, аз не мисля за това като „зареждане на стока“. Ботъмлейн не е създаден по време на майчинството ми, в спокойствието на дома, а в периода на бурна адаптация след него, напълно осмислен и мислен като занимание, което да има постоянно място в живота ми. Аз живея сложно, с много препятствия и обстоятелства, опитвам множество затрудняващи дейности, които често ме натоварват и преливам от ангажименти, затова периодично се налага да потушавам собствените си пожари. В един период много активно експериментирах с печива с квас – еми… помолиха ме да престана за известно време :D

✔️ Сигурно вече е ясно от горенаписаното, че Ботъмлейн няма физически магазин и не може да има. Съжалявам! Да, преди време правех месечни консултации на живо, по време на които родителите имаха възможност да пипнат и разгледат на живо избрани модели, но поради странната обстановка, в която се намираме, преустанових всякакви събирания. В допълнение, твърдото ми убеждение е, че изобщо не е необходимо „да пипнеш“ нещо, за да получиш добра консултация и насока. Напротив, визуалният контакт много често подвежда, когато потребителите са неопитни. Буквално не знаят какво виждат. Има прекалено много обстоятелства за осмисляне, за да е възможно това да се случи наведнъж. Напротив, „смилането“ на информацията трябва да бъде бавно, на глътки, така че физическата среща с продукта не носи конкретни ползи.

✔️ Аз не усещам Ботъмлейн като магазин и почти ме боли, когато някой се обади да търси нещо „за веднага и в брой, за подарък, за тази вечер“. Най-топло ми стана, когато една вечер ми се обади една доста възрастна баба да търси многократни пелени за нейна близка възрастна дама – за съжаление, доста извън калибъра на всичко, с което разполагам.

✔️ Казвам се Цвети и съм Ботъмлейн. Давам насоки, търся информация и пиша за това, което е важно за самата мен. Надявам се, и за вас.