Frequently asked questions F.A.Q.

?
Защо да използвам многократни пелени?

Всички родители искат най-доброто за детето си, но много от тях не са наясно с краткосрочните и дългосрочните последствия от техния избор. Ние твърдо вярваме, че ако сравняваме многократните и едократните пелени, ползите от многократните са далеч повече за децата. Когато преценявате предимствата за семействата, общността и за целия свят, е много лесно да видите защо многократните пелени печелят.

 

Спестяват пари!

През първата година от живота на Вашето дете еднократните пелени биха могли да Ви струват над 1500лв.! Инвестирайте парите си в многократни пелени и спестявайте с размах. Ако имате повече от едно дете, Вашите пелени може да се използват отново и Ви спестяват още повече пари!

Употребата на многократни пелени е по-икономичното решение пред използването на еднократни пелени. Въпреки че набавянето на пълен комплект пелени е голяма първоначална инвестиция, в дългосрочен план ще спестите пари, защото многократните пелени могат да се използват с години. Те не само имат дълъг живот, но и качествата им се подобряват с времето и продължителната употреба. Определено не можете да кажете същото за еднократните пелени. В зависимост от вида пелени, които изберете да използвате, можете да спестите между 1000 и 3000лв от раждането до гърнето, като предпочетете многократни пред еднократни пелени. На последно място, самите пелени могат да бъдат запазени за ползване от следващо дете в семейството, или продадени, за да възстановите част от инвестицията си. (да, има пазар за многократни пелени втора употреба, за разлика от еднократните)

Те са щадящи към околната среда!

Еднократните пелени оставят следи от боклук от производителя до кошчето за боклук – средно по 2,7 тона небиоразградим материал на година, без да броим отпадъците при производството. Етикетите на опаковките на еднократните пелени инструктират родителите да изхвърлят изпражненията в тоалетната, но повечето родители не обръщат внимание. Това означава, че човешките фекалии влизат в депата за отпадъци, откъдето може да се влива в подпочвените води и евентуално да разпространява болести. С многократните пелени изпражненията се отстраняват където им е мястото – в канализацията, където се обработват заедно с останалите отпадни води. На последно място, многократните пелени могат да бъдат използвани, докато животът им като средство за повиване и попиване приключи, после могат да се използват като парцали и накрая да се разградят и да се върнат в земята

Те са по-здравословен избор!

Материите, използвани за направата на многократни пелени, позволяват на кожата да диша, което предотвратява подсичането при много бебета. Еднократните пелени съдържат химикали, хартия, пластмаса и доказано причиняват алергични реакции, освен другите здравословни проблеми. Многократните пелени са по-естествен избор и се предлагат изработени от органични материи, които са нетретирани, или минимално третирани с химикали. На последно място, ако сравните абсорбиращата способност на пелените, многократните поемат по-малко от еднократните и това е хубаво. Многократните пелени започват да прогизват след средно 4 часа, докато супер-абсорбиращите способности на еднократните пелени прикриват влагата. Това означава, че децата, които носят многократни пелени, се преобуват много по-често от децата, носещи еднократни, които много по-дълго време седят в собствените си изпражнения.

Те са удобни!

Какви гащи носите в момента? Не ни казвайте – обзалагаме се, че са от плат, а не от хартия и пластмаса. Бихте ли ги заменили с тях? Не? И ние така си помислихме. Много родители толкова много се увличат с грижите са бюджета или околната среда, че забравят да помислят за комфорта, когато избират между многократни и еднократни пелени. Ние вярваме, че комфортът е една от най-важните причини да изберете многократните пелени. Те са направени от меки, дишащи материи като велур, микрофибър и памук, които ще обгърнат кожата на Вашето бебе с мекота! Много от пелените имат покритие, което пропуска влагата само в една посока, като по този начин гарантират усещане за сухота. Също така многократните пелени не съдържат пластмаса, която да се втрива в нежната бебешка кожа, както еднократните.

 

Те са лесни за употреба!

Много родители смятат, че многократните пелени изискват твърде много усилия за използване. Това не е вярно. Модерните пелени са много лесни за използване и поддръжка. Повечето видове многократни пелени имат ластици около крачетата и кръста, както и регулируемо закопчаване, което ги прави също толкова лесни за поставяне като еднократните. Но за разлика от тях, многократните се предлагат в завидно разнообразие от материи и видове, в зависимост от Вашите предпочитания.

 

Те са цветни и очарователни!

Многократните пелени са не само меки и приятни на допир, но съо така се предлагат в толквоа различни стилова, материи и дизайни, че е лесно да се влюбиш в тях. Различните комплекти предлагат дори съчетаване с роклички или тениски за неустоима комбинация – нещо, което не можете да постигнете с еднократни пелени. Задоволете глада си за разнообразие с колекция от различни видове многократни пелени, или попълнете комплекта си с един и същи вид обикновени пеленки – каквото и да изберете, многократните пелени са супер забавни!

?
Термини, свързани с многократните пелени

AIO: Пелените тип "всичко в едно" (All-in-One) се състоят от непромокаем външен слой, към който е пришита абсорбираща вътрешна част. За повече попивност могат да се добавят допълнителни подложки. 

AI2: Пелените тип "всичко в две" се състоят от непромокаема външна обвивка, към която се прикрепя отделяема подложка. Използваните подложки се сменят и горните гащички могат да се използват отново. Подложките и горните гащички обикновено се продават отделно; добра идея е да имате 3 подложки за всеки чифт горни гащички.

Многократни кърпички: Многократните кърпички могат да се перат; направени са от памук, полар, бархет, велур, микрофибър и др.

Горни гащички: Непромокаем външен слой, който може да се използва върху традиционните квадратни пелени, сгънатите пелени (прифолди) или вътрешните пелени (фитед). Изработват се от различни материали, като PUL (полиуретан), вълна и полар.

Хигиенични подложки: Използват се за по-лесно почистване на твърдите изпражнения и може да са направени от полар или друг материал. Не придават допълнителна абсорбация, но могат да се използват за бариера между пелените и кремовете, които биха могли да ги увредят.

Подложка: Допълнителен плат, който може да се добавя към пелената за повече попивност. Подложките могат да се добавят във всеки вид пелени.

Еднослойни (флат/ плоски) пелени: Голямо еднослойно парче плат, което може да бъде сгънато във формата на гащички или във формата на подложка и поставено под горни гащички.

Вътрешни гащички: Пелени във формата на гащички за по-лесно поставяне. Не са непромокаеми.

Сгънати пелени (прифолди): Пелени, сгънати в правоъгълна форма, обикновено в три части. Прегънати на три се поставят като подложка, или се сгъват като вътрешни гащички и се защипват с безопасна игла/ снапи. 

Джоб: Пелените тип "джоб" имат непромокаем външен слой, а отвътре имат отвор за поставяне на подложки/ прифолди. Перат се при всяка смяна на пелената.

?
Помощ за новаци

Колко броя пелени ми трябват?

Броят на пелените, които ще Ви трябват зависят от възрастта на детето и от това през колко дни искате да перете. Препоръчваме пране на всеки 1 до 3 дни, така че е добре да прецените колко пелени изразходвате на ден и колко често ще перете.

Пелените за новородените бебета може да достигнат до 8-12 броя на ден, така че е препоръчително да разполагате с 18-24 пелени, за да не перете всеки ден.

С порастването си бебетата започват да спят по-дълго през нощта и често имат нужда от около 5-8 пелени през деня, така че вероятно ще имате нужда от по-малко на брой пелени с по-големи размери.

 

Какво да правя с мръсните пелени?

След като смените използваните пелени, ще имате нужда от място за съхранение. Има много добри решения за всяка ситуация. Кошовете за пране с цветни щампи в тон с бебешката стая са много разпространени, или пък може да опитате висящи торби за пране за окачване в банята или стаята.

Пелените са лесни за употреба и извън дома. Само трябва да вземете непромокаема торба за съхранение на мръсните пелени, докато се приберете.

 

Какво се прави с изпражненията?

Ако бебето ви е изключително кърмено, изпражненията му са напълно разтворими във вода, перат се лесно в пералнята и не е необходимо да се изхвърлят преди пране, въпреки че можете да го правите.

Ако храните бебето с адаптирано мляко, или ако сте започнали да го захранвате, изпражненията трябва да се изхвърлят преди пране за избягване на петна и наслояване. Можете да използвате хигиенични подложки за по-лесно отстраняване.

 

Какво да правя с пелените, когато сме навън?

Непромокаемите торби са най-лесният начин да се справите със съхранението на пелените. Сложете използваните пелени в торбата, докато се приберете вкъщи.

 

Какви са предимствата на естествените материи пред синтетичните?

И двата вида материи имат положителни и отрицателни страни и препоръчваме да опитате да използвате и двете, за да решите коя Ви подхожда най-добре.

Много хора предпочитат да използват естествени материи, като вълна, бамбук и коноп. Те са необемни, попивни и имат антимикробно действие. Например, вълната има натурални водоотблъскващи свойства и намалява миризмите. Естествените материи обаче имат по-малки абсорбиращи възможности от синтетичните материи и бебето Ви може да прояви чувствителност към влагата. Естествените материи също така са по-тежки и по-скъпи от синтетичните.

Синтетичните материи, като например микрофибърът, имат много предимства. Обикновено са направени от по-лек материал и са по-евтини. Една от причините много хора да ги харесват е защото много бързо поемат влагата, оставяйки чувството за сухота и удобство, като по този начин намаляват подсичането на кожата.

 

Как се използват вълнени горни гащички?

Вълната е естествена материя, която е абсорбираща, изолираща и дишаща. Тези характеристики я правят отличен избор за горни гащички върху абсорбиращ прифолд или вътрешни гащички. Пелената под вълната поема по-голямата част от влагата и изпражненията, докато вълната добавя абсорбиращ и водоустойчив слой, който едновременно с това е и дишащ. Когато обаче този слой се напои, от притискането влагата може да проникне навън, когато бебето седи или лежи.

Прането на вълната е различно от прането на останалите пелени. Повечето вълнени гащички трябва да се перат на ръка със специален препарат за пране на вълна и да се обработват в ланолин. Те не трябва да се сушат в сушилня, защото ще се сплъстят, свият и загубят еластичността си. Предимството на вълната обаче е антимикробното й действие могат да се използват до две седмици без да се перат (стига да не са замърсени с изпражнения).

?
Използване на многократни пелени с новородени бебета

Колко пелени ще ми трябват?

Новородените имат нужда от средно 8-12 пелени на ден. Ние препоръчваме пране през един-два дни, така че в зависимост от това колко често ще перете, ще ви трябват 18-24 пелени. Ако изберете да изпозлвате отделни подложки и горни гащички, ще ви трябват по-малко на брой горни гащички, защото те могат да бъдат използвани повече от веднъж на ден.

 

Може ли мекониумът да повреди пелените?

Мекониумът се отмива лесно от пелените. Няма нужда от специално почистване, но може да изполвате подложки, за да не останат никакви петна по пелените.

 

Трябва ли да отмивам предварително изпражненията на новороденото ми бебе, или да използвам еднократни подложки?

Ако бебето ви е изключително кърмено, няма нужда да почивствате предварително изпражненията му, въпреки че винаги е добре да го правите. Изпражненията на изключително кърмените бебета се разтварят във вода и се отмиват с лекота.

Какви са по-евтините варианти за многократни пелени при новородени?

Най-икономичните варианти за повиване на новородени бебета са използването на прифолди или традиционните еднослойни (флат) пелени в комбинация с горни гащички. Сгънете прифолд на три части и го сложете под каквито и да е горни гащички. Флат пелените са едноразмерен вариант, който пасва на всички възрасти и всички размери; върху тях добавете и горни гащички.

 

Кое е по-добре за новороденото – да използвам пелени със снапи/безопасна игла, или да сгъвам прифолди на три части?

И двете са еднакво добри, в зависимост от начина ви на живот. За някои хора е най-лесно да сгънат прифолдите на три части и да ги поставят в горните гащички. Основната полза на този начин на повиване е, че поставя повече пластове от плата в най-мократа зона. Други предпочитат традиционното повиване с плоски пелени, които се сгъват по разнообразни начини и накрая се закопчават с безопасна игла или снапи. Основната полза на тази техника е, че успява да задържи експлозивните изпражнения на новороденото в пелената, което позволява по-дълга употреба на горните гащички.

 

Помощ! На бебето не му е удобно с толкова обемни пелени.

Добрата новина е, че пластовете плат на пелените не могат да навредят на бебето. Разперените краченца в жабешка поза всъщност са идеално разположени и това е препоръчителна поза за правилното развитие на тазобедрените стави.

 

Може ли едноразмерна пелена да се използва за новородено бебе?

Повечето едноразмерни пелени стават на бебета около 4,5кг, но това минимално тегло варира в зависимост от структурата на крачетата на вашето бебе. Всички едноразмерни пелени стоят по-обемно върху новороденото дупе, отколкото пелените с размери, тъй като тяхната цел е да растат с детето и да му стават до 1-2 (или повече) години. Ако искате напълно прибрана пелена, тогава препоръчваме пелените с различни размери. Ако пък изберете едноразмерен вариант, препоръчваме такива, които предлагат регулируеми размери на подложките.

 

Какви пелени са подходящи за ползване под щипката на пъпната връв?

Повечето марки, които предлагат отделен размер пелени за новородено, са помислили за зарастващото пъпче. Обикновено има специален набор на плата, или луфт, който позволява на щипката да застане над пеленката. Ако въпреки това пелената е твърде висока, може да се сгъне под пъпчето.

?
Нощни пелени

Допълнителна абсорбация

Задължително е да увеличите попивността на пелените от момента, в който бебето започне да пишка обилно през нощта. Понякога е въпрос на проба-грешка да намерите най-подходящото решение за вас и вашето бебе. Конопът и бамбукът са тънки, но високо попивни материи, затова подложките, изработени от тях, са изключително подходящи за използване нощно време.

 

Ако използвате пелени тип „джоб“

.... добавете допълнителна подложка, за да увеличите попивателната способност на пелените.

 

Ако използвате вътрешни гащички

... те са чудесно решение за нощно време. Високо попивни са и в комбинация с непромокаеми горни гащички могат да издържат цяла нощ.

?
Пране на пелени

Как се перат пелените?

Стъпка 1: Започнете с изплакване със студена вода без препарат. Това ще отмие урината и твърдите остатъци.

Стъпка 2: След това пуснете цял цикъл с топла вода и препарат. НЕ пускайте цикъл за санитаризиране и нека температурата не надвишава 60 градуса, защото горещата вода може да повреди Вашите пелени.

Стъпка 3: Направете второ изплакване със студена или топла вода.

Стъпка 4: Сушене. Ако използвате сушилня, включете на ниска температура.  Горните гащички от полиестер и външната част на джобовете трябва да се сушат на открито.

 

Важна информация, преди да изперете пелените си

Всеки производител има собствени инструкции за употреба и поддръжка, включително препоръки за избор и дозиране на препарат. Проверете инструкциите за Вашите пелени, за да избегнете проблеми с гаранцията на продуктите. Винаги използвайте максимално количество вода, тя е най-добрият Ви приятел в почистването на пелените.

 

Няколко съвета относно изпирането...

  • Почиствайте твърдите изпражнения (използвайте еднократни хигиенични подложки за Ваше улеснение) или ги отмийте с вода, преди да оставите пелените в коша за пране или непромокаемата си торба. Изпражненията на изключително кърмените бебета се разтварят във вода и може да се поставят директно в пералнята.
  • Залепете велкро-лепенките на местата, определени за залепване при пране, за да избегнете закачване с останалите пелени и дрехи.
  • Сушенето на открито е по-щадящо за ластиците на пелените и за тези с велкро-затваряне.

 

Колко пъти трябва да изпера новите си пелени преди употреба?

Пелените от синтетични материи имат нужда от еднократно изпиране преди употреба. Обаче естествените материи като коноп, бамбук или памук имат нужда от изпиране и изсушаване около 5-6 пъти преди първата си употреба, за да се отмият от тях всички натурални масла и материите да постигат пълната си абсорбираща способност.

 

Колко често трябва да пера пелените?

Препоръчваме пране на всеки 1-3 дни, за да се избегнат вмирисване, петна и наслагване на урина.

Препоръчваме изцапаните пелени да бъдат съхранявани на отворен капак или леко развързана непромокаема торба, където да могат да се проветряват.

 

Какъв вид препарат да използвам при прането?

Всеки производител има различни инструкции за пране за своите пелени, включително за това кои препарати са разрешени и препоръчителни, затова най-напред проверявайте тяхната информация.

Основното правило е използването на препарати, които не съдържат избелващи вещества или омекотители за тъкани. Ако водата Ви е твърда, препоръчваме използването на омекотител за вода.

 

Как да отстраня натрупванията на препарат от пелените (стрипване)?

Първи вариант: Пуснете пелените в пералнята няколко пъти на най-високата температура, която биха понесли, без препарат.

Втори вариант: Използвайте дълбоко почистващ препарат (най-добре препоръчан от самия производител), за да изперете пелените на ръка в леген или вана (с накисване от минимум 2 и максимум 8ч.) и изплакнете обилно, за да отстраните пяната.

 

Как да отстраня петна от изпражнения от пелените?

Ако се грижите добре за пелените си, те ще имат минимално количество петна. Някои хора предпочитат да изполват еднократни хигиенични подложки, за да предотвратяват петната, но прането на всеки 1-3 дни и премахването на твърдите парчета преди пускане на пералнята (освен ако бебето не е изключително кърмено) е достатъчно, за да се предотвратят петната.

В допълнение на това, слънцето е най-добрият Ви приятел, когато говорим за борба с петната. След пране просто оставете пелените на слънце – резултатът е 100% натурално избелване.

НЕ препоръчваме да се използват белина и препарати за петна, защото може да повредят Вашите пелени и могат да предизвикат кожни раздразнения.

 

Пелените ми миришат – какво да правя?

Може да не използвате достатъчно препарат и да има наслоявания на урина, защото пелените Ви не се почистват. Добавете повече препарат и пуснете пералнята на максимално дълга програма. Започвайте прането с бърза програма студено изплакване без препарат, за да отмивате урината и изпражненията преди основното пране.

 

Пелените ми миришат и текат

Вероятно пелените имат натрупвания от минерали, кремове и перилни препарати. Най-напред направете дълбоко почистване. Започнете с чисти пелени и пуснете 1-2 пълни цикъла на основното пране с два пъти повече препарат, отколкото бихте използвали обикновено. След това включете 2-3 цикъла на основното пране без препарат. Не препоръчваме да се използват никакви допълнителни добавки като омекотители, оцет или кърпични за сушилня.

 

Помощ! Баба ми/ майка ми/ свекървата/ мъжът ми използват крем против подсичане под пелените!

Най-добрият начин да се премахнат петна от крем против подсичане е да се използва мека четка за зъби и една малка точица от препарат за съдове. Това ще премахне по-голямата част от крема, въпреки че може и да остане петно в зависимост от количеството.

 

Пелените от естествени материи са твърди и груби

Натрупването на минерали и урина често може да направи пелените твърди и груби. Ако имате твърда вода, опитайте да добавите омекотител за вода, но най-напред проверете инструкциите на производителя. Може да се наложи да увеличите количеството перилен препарат. Възможно е пелените Ви да се втвърдяват и от сушенето на въздух. Пуснете в сушилня заедно с мокра кърпа за 10-15 минути, след като ги свалите от простора.

?
Проблеми с пелените

Защо бебето ми се подсича, само когато използвам многократни пелени?

Бебешките обриви винаги са неприятни и има няколко възможни причини, поради които бебето може да се подсече при употреба на многократни пелени. Важно е да запомните, че мокрите пелени спомагат за образуването на обриви, затова Ви съветваме да ги сменяте винаги, когато се намокрят.

Често пъти подсичането може да се дължи на натрупване на урина или перилен препарат, затова първото нещо, което трябва да опитате, е да добавите още препарат, за да проверите дали пелените стават по-чисти и се премахва урината. Ако това не подейства, опитайте да направите дълбоко почистване (стрипване) според инструкциите на производителя.

Ако бебето Ви има продължителен проблем с подсичането, той може да е предизвикан от реакция към определен препарат, затова опитайте да го смените. Понякога (все пак рядко) бебетата развиват чувствителност и към определени материи, така че промяната на материята на пелените също може да помогне.

Ако решите да използвате какъвто и да е крем против подсичане, винаги използвайте допълнителна подложка, в противен случай кремът може да се наслои в пелените и да намали попивателната им способност, започвайки да отблъскват водата, вместо да я поемат. Поставете подложката между вътрешната част на пелената и дупето на бебето. За целта можете да използвате еднократни хартиени или многократни подложки.

 

Помощ! Пелените ми текат всеки път!

Често срещани проблеми, които могат да причинят протичане:

  • Най-напред се уверете, че пелените ви са добре подготвени за употреба. Естествените материи имат нужда от 5-6 изпирания, за да достигнат пълната си абсорбираща способност.
  • Проверете как са поставени пелените. Има ли свободно пространство около крачетата или кръста? С порастването на бебето трябва да регулирате височината и ширината.
  • Проверете дали част от вътрешността на пелената не се подава навън. Ако някоя от подложките или вътрешните гащички излизат извън, те ще намокрят дрехите на бебето.
  • Има ли някаква миризма (индикатор за натрупвания) или отблъскване на течността от материята? Можете да тествате попивателната способност като намокрите пелената с вода и притиснете с пръсти. Ако водата не се абсорбира моментално, по пелените може да имат натрупване на препарат, което им пречи да абсорбират течности. В тези случаи най-доброто решение е да направите дълбоко почистване (стрипване).

 

Защо пелените оставят червени следи по крачетата на бебето? Прекалено тесни ли са?

Вероятно не. Червените следи обикновено не са белег за проблем – в крайна сметка всички сте получавали следи от чорапи, нали? За сметка на това отпуснатите гащички може да протекат.

 

Пелените ми миришат, но не отблъскват водата

Неприятната миризма обикновено е резултат от недостатъчно количество перилен препарат, което причинява натрупвания на урина. За да ги премахнете, добавете повече препарат и пуснете допълнително изплакване. Също така препоръчваме да започвате прането с бърза програма студено плакнене без препарат, за да отмиете урината и остатъците от изпражнения преди основното пране.

 

Пелените ми миришат, отблъскват водата и текат

Пелените вероятно имат натрупвания от минерали, кремове или препарати. Най-напред направете дълбоко почистване. Започнете с чисти пелени и пуснете 2-3 пъти основната програма с двойно по-голямо количество препарат, отколкото бихте използвали при нормални обстоятелства, след което пуснете програмата 2-3 пъти без препарат. Не препоръчваме ползването на омекотители за пране, оцет или кърпички за сушене.

 

Пелените ми от естествени материи са твърди и груби.

Натрупванията на минерали и урина могат да направят пелените твърди и груби. Ако водата Ви е твърда, добавете омекотител за вода. Друга причина пелените да загрубяват е сушенето на въздух. Пуснете ги в сушилнята за 15 минути заедно със суха кърпа и ще станат меки и пухкави.

 

Използвани източници:

http://www.zany-zebra.com/

http://www.nickisdiapers.com/

In case you find the answers listed above not helpful, please do not hesitate to contact us.