Frequently asked questions F.A.Q.

Защо да използвам многократни пелени?

Всички родители искат най-доброто за детето си, но много от тях не са наясно с краткосрочните и дългосрочните последствия от техния избор. Ние твърдо вярваме, че ако сравняваме многократните и едократните пелени, ползите от многократните са далеч повече за децата. Когато преценявате предимствата за семействата, общността и за целия свят, е много лесно да видите защо многократните пелени печелят.

 

Спестяват пари!

През първата година от живота на Вашето дете еднократните пелени биха могли да Ви струват над 1500лв.! Инвестирайте парите си в многократни пелени и спестявайте с размах. Ако имате повече от едно дете, Вашите пелени може да се използват отново и Ви спестяват още повече пари!

Употребата на многократни пелени е по-икономичното решение пред използването на еднократни пелени. Въпреки че набавянето на пълен комплект пелени е голяма първоначална инвестиция, в дългосрочен план ще спестите пари, защото многократните пелени могат да се използват с години. Те не само имат дълъг живот, но и качествата им се подобряват с времето и продължителната употреба. Определено не можете да кажете същото за еднократните пелени. В зависимост от вида пелени, които изберете да използвате, можете да спестите между 1000 и 3000лв от раждането до гърнето, като предпочетете многократни пред еднократни пелени. На последно място, самите пелени могат да бъдат запазени за ползване от следващо дете в семейството, или продадени, за да възстановите част от инвестицията си. (да, има пазар за многократни пелени втора употреба, за разлика от еднократните)

 

Те са щадящи към околната среда!

Еднократните пелени оставят следи от боклук от производителя до кошчето за боклук – средно по 2,7 тона небиоразградим материал на година, без да броим отпадъците при производството. Етикетите на опаковките на еднократните пелени инструктират родителите да изхвърлят изпражненията в тоалетната, но повечето родители не обръщат внимание. Това означава, че човешките фекалии влизат в депата за отпадъци, откъдето може да се влива в подпочвените води и евентуално да разпространява болести. С многократните пелени изпражненията се отстраняват където им е мястото – в канализацията, където се обработват заедно с останалите отпадни води. На последно място, многократните пелени могат да бъдат използвани, докато животът им като средство за повиване и попиване приключи, после могат да се използват като парцали и накрая да се разградят и да се върнат в земята.

 

Те са по-здравословен избор!

Материите, използвани за направата на многократни пелени, позволяват на кожата да диша, което предотвратява подсичането при много бебета. Еднократните пелени съдържат химикали, хартия, пластмаса и доказано причиняват алергични реакции, освен другите здравословни проблеми. Многократните пелени са по-естествен избор и се предлагат изработени от органични материи, които са нетретирани, или минимално третирани с химикали. На последно място, ако сравните абсорбиращата способност на пелените, многократните поемат по-малко от еднократните и това е хубаво. Многократните пелени започват да прогизват след средно 4 часа, докато супер-абсорбиращите способности на еднократните пелени прикриват влагата. Това означава, че децата, които носят многократни пелени, се преобуват много по-често от децата, носещи еднократни, които много по-дълго време седят в собствените си изпражнения.

 

Те са удобни!

Какви гащи носите в момента? Не ни казвайте – обзалагаме се, че са от плат, а не от хартия и пластмаса. Бихте ли ги заменили с тях? Не? И ние така си помислихме. Много родители толкова много се увличат с грижите са бюджета или околната среда, че забравят да помислят за комфорта, когато избират между многократни и еднократни пелени. Ние вярваме, че комфортът е една от най-важните причини да изберете многократните пелени. Те са направени от меки, дишащи материи като велур, микрофибър и памук, които ще обгърнат кожата на Вашето бебе с мекота! Много от пелените имат покритие, което пропуска влагата само в една посока, като по този начин гарантират усещане за сухота. Също така многократните пелени не съдържат пластмаса, която да се втрива в нежната бебешка кожа, както еднократните.

 

Те са лесни за употреба!

Много родители смятат, че многократните пелени изискват твърде много усилия за използване. Това не е вярно. Модерните пелени са много лесни за използване и поддръжка. Повечето видове многократни пелени имат ластици около крачетата и кръста, както и регулируемо закопчаване, което ги прави също толкова лесни за поставяне като еднократните. Но за разлика от тях, многократните се предлагат в завидно разнообразие от материи и видове, в зависимост от Вашите предпочитания.

 

Те са цветни и очарователни!

Многократните пелени са не само меки и приятни на допир, но съо така се предлагат в толквоа различни стилова, материи и дизайни, че е лесно да се влюбиш в тях. Различните комплекти предлагат дори съчетаване с роклички или тениски за неустоима комбинация – нещо, което не можете да постигнете с еднократни пелени. Задоволете глада си за разнообразие с колекция от различни видове многократни пелени, или попълнете комплекта си с един и същи вид обикновени пеленки – каквото и да изберете, многократните пелени са супер забавни!

Термини, свързани с многократните пелени

AIO: Пелените тип "всичко в едно" (All-in-One) се състоят от непромокаем външен слой, към който е пришита абсорбираща вътрешна част. За повече попивност могат да се добавят допълнителни подложки. 

AI2: Пелените тип "всичко в две" се състоят от непромокаема външна обвивка, към която се прикрепя отделяема подложка. Използваните подложки се сменят и горните гащички могат да се използват отново. Подложките и горните гащички обикновено се продават отделно; добра идея е да имате 3 подложки за всеки чифт горни гащички.

Многократни кърпички: Многократните кърпички могат да се перат; направени са от памук, полар, бархет, велур, микрофибър и др.

Горни гащички: Непромокаем външен слой, който може да се използва върху традиционните квадратни пелени, сгънатите пелени (прифолди) или вътрешните пелени (фитед). Изработват се от различни материали, като PUL (полиуретан), вълна и полар.

Хигиенични подложки: Използват се за по-лесно почистване на твърдите изпражнения и може да са направени от полар или друг материал. Не придават допълнителна абсорбация, но могат да се използват за бариера между пелените и кремовете, които биха могли да ги увредят.

Подложка: Допълнителен плат, който може да се добавя към пелената за повече попивност. Подложките могат да се добавят във всеки вид пелени.

Еднослойни (флат/ плоски) пелени: Голямо еднослойно парче плат, което може да бъде сгънато във формата на гащички или във формата на подложка и поставено под горни гащички.

Вътрешни гащички: Пелени във формата на гащички за по-лесно поставяне. Не са непромокаеми.

Сгънати пелени (прифолди): Пелени, сгънати в правоъгълна форма, обикновено в три части. Прегънати на три се поставят като подложка, или се сгъват като вътрешни гащички и се защипват с безопасна игла/ снапи. 

Джоб: Пелените тип "джоб" имат непромокаем външен слой, а отвътре имат отвор за поставяне на подложки/ прифолди. Перат се при всяка смяна на пелената.

Помощ за новаци

Колко броя пелени ми трябват?

Броят на пелените, които ще Ви трябват зависят от възрастта на детето и от това през колко дни искате да перете. Препоръчваме пране на всеки 1 до 3 дни, така че е добре да прецените колко пелени изразходвате на ден и колко често ще перете.

Пелените за новородените бебета може да достигнат до 8-12 броя на ден, така че е препоръчително да разполагате с 18-24 пелени, за да не перете всеки ден.

С порастването си бебетата започват да спят по-дълго през нощта и често имат нужда от около 5-8 пелени през деня, така че вероятно ще имате нужда от по-малко на брой пелени с по-големи размери.

 

Какво да правя с мръсните пелени?

След като смените използваните пелени, ще имате нужда от място за съхранение. Има много добри решения за всяка ситуация. Кошовете за пране с дупки са много подходящи, защото пелените ще могат да дишат, или пък може да опитате висящи торби за пране за окачване в банята или стаята, ако нямате подходящо място.

Пелените са лесни за употреба и извън дома. Само трябва да вземете непромокаема торба за съхранение на мръсните пелени, докато се приберете.

 

Какво се прави с изпражненията?

Ако бебето ви е изключително кърмено, изпражненията му са напълно разтворими във вода, перат се лесно в пералнята и не е необходимо да се изхвърлят преди пране, въпреки че можете да го правите.

Ако храните бебето с адаптирано мляко, или ако сте започнали да го захранвате, изпражненията трябва да се изхвърлят преди пране за избягване на петна и наслояване. Можете да използвате хигиенични подложки за по-лесно отстраняване.

 

Какво да правя с пелените, когато сме навън?

Непромокаемите торби са най-лесният начин да се справите със съхранението на пелените. Сложете използваните пелени в торбата, докато се приберете вкъщи.

 

Какви са предимствата на естествените материи пред синтетичните?

И двата вида материи имат положителни и отрицателни страни и препоръчваме да опитате да използвате и двете, за да решите коя Ви подхожда най-добре.

Много хора предпочитат да използват естествени материи, като вълна, бамбук и коноп. Те са необемни, попивни и имат антимикробно действие. Например, вълната има натурални водоотблъскващи свойства и намалява миризмите. Естествените материи обаче имат по-малки абсорбиращи възможности от синтетичните материи и бебето Ви може да прояви чувствителност към влагата. Естествените материи също така са по-тежки и по-скъпи от синтетичните.

Синтетичните материи, като например микрофибърът, имат много предимства. Обикновено са направени от по-лек материал и са по-евтини. Една от причините много хора да ги харесват е защото много бързо поемат влагата, оставяйки чувството за сухота и удобство, като по този начин намаляват подсичането на кожата.

 

Как се използват вълнени горни гащички?

Вълната е естествена материя, която е абсорбираща, изолираща и дишаща. Тези характеристики я правят отличен избор за горни гащички върху абсорбиращ прифолд или вътрешни гащички. Пелената под вълната поема по-голямата част от влагата и изпражненията, докато вълната добавя абсорбиращ и водоустойчив слой, който едновременно с това е и дишащ. Когато обаче този слой се напои, от притискането влагата може да проникне навън, когато бебето седи или лежи.

Прането на вълната е различно от прането на останалите пелени. Повечето вълнени гащички трябва да се перат на ръка със специален препарат за пране на вълна и да се обработват в ланолин. Те не трябва да се сушат в сушилня, защото ще се сплъстят, свият и загубят еластичността си. Предимството на вълната обаче е антимикробното й действие могат да се използват до две седмици без да се перат (стига да не са замърсени с изпражнения).

Използване на многократни пелени с новородени бебета

Колко пелени ще ми трябват?

Новородените имат нужда от средно 8-12 пелени на ден. Ние препоръчваме пране през един-два дни, така че в зависимост от това колко често ще перете, ще ви трябват 18-24 пелени. Ако изберете да изпозлвате отделни подложки и горни гащички, ще ви трябват по-малко на брой горни гащички, защото те могат да бъдат използвани повече от веднъж на ден.

 

 

Може ли мекониумът да повреди пелените?

Мекониумът се отмива лесно от пелените. Няма нужда от специално почистване, но може да изполвате подложки, за да не останат никакви петна по пелените.

 

 

Трябва ли да отмивам предварително изпражненията на новороденото ми бебе, или да използвам еднократни подложки?

 

Ако бебето ви е изключително кърмено, няма нужда да почивствате предварително изпражненията му, въпреки че винаги е добре да го правите. Изпражненията на изключително кърмените бебета се разтварят във вода и се отмиват с лекота.

 

Какви са по-евтините варианти за многократни пелени при новородени?

Най-икономичните варианти за повиване на новородени бебета са използването на прифолди или традиционните еднослойни (флат) пелени в комбинация с горни гащички. Сгънете прифолд на три части и го сложете под каквито и да е горни гащички. Флат пелените са едноразмерен вариант, който пасва на всички възрасти и всички размери; върху тях добавете и горни гащички.

 

 

Кое е по-добре за новороденото – да използвам пелени със снапи/безопасна игла, или да сгъвам прифолди на три части?

И двете са еднакво добри, в зависимост от начина ви на живот. За някои хора е най-лесно да сгънат прифолдите на три части и да ги поставят в горните гащички. Основната полза на това сгъване е, че поставя повече пластове от плата в най-мократа зона. Други предпочитат традиционната употреба на еднослойните пелени, които се сгъват по разнообразни начини и накрая се закопчават с безопасна игла или снапи. Основната полза на тази техника е, че успява да задържи експлозивните изпражнения на новороденото в пелената, което позволява по-дълга употреба на горните гащички.

 

 

Помощ! На бебето не му е удобно с толкова обемни пелени.

Добрата новина е, че пластовете плат на пелените не могат да навредят на бебето. Разперените краченца в жабешка поза всъщност са идеално разположени и това е препоръчителна поза за правилното развитие на тазобедрените стави.

 

 

Може ли едноразмерна пелена да се използва за новородено бебе?

Повечето едноразмерни пелени стават на бебета около 4,5кг, но това минимално тегло варира в зависимост от структурата на крачетата на вашето бебе. Всички едноразмерни пелени стоят по-обемно върху новороденото дупе, отколкото пелените с размери, тъй като тяхната цел е да растат с детето и да му стават до 1-2 (или повече) години. Ако искате напълно прибрана пелена, тогава препоръчваме пелените с различни размери. Ако пък изберете едноразмерен вариант, препоръчваме такива, които предлагат регулируеми размери на подложките.

 

 

Какви пелени са подходящи за ползване под щипката на пъпната връв?

Повечето марки, които предлагат отделен размер пелени за новородено, са помислили за зарастващото пъпче. Обикновено има специален набор на плата, или луфт, който позволява на щипката да застане над пеленката. Ако въпреки това пелената е твърде висока, може да се сгъне под пъпчето.

Пране на пелени

Как се перат пелените?

Ботъмлейн ООД избира да се довери на професионалния опит и препоръките на група доброволци и учени-химици от Австралия и Нова Зеландия, които използват научен подход при прането на пелени, вместо традиционните препоръки (https://cleanclothnappies.com/wash-routine-basics/) . В най-добрия случай, при правилно изпълнение на подобна рутина, никога няма да се стига до проблемни ситуации с петна и вмирисани пелени.

 

Стъпка 1: Започнете с почистване на твърдите остатъци. Ако отмивате под чешмата, задължително изстискайте водата - това ще предотврати появата на амониева киселина в плата. След почистване оставете на съхранение.

Стъпка 2: Предварително изпиране на всеки 1-2 дни (ако перете на 3 или 4 ден) - температура 40-60 градуса (прането на 60 градуса е по-ефективно) с 1/2 доза от препарата за изключително мръсно пране по инструкцията на опаковката и размера на пералнята си, на кратка програма (30-60 мин). Ако след това пране кавърите не миришат на урина и нямат петна, няма нужда да се слагат в основното пране. Ако перете на всеки втори ден, може да пропуснете тази стъпка и да преминете директно към стъпка 3.

Стъпка 3: Основен цикъл: пране на всеки 2-3 дни (ако перете на 3+ ден, правете и предварително изпиране по стъпка 2), температура 46-60 градуса, с пълна доза от препарата за изключително мръсно пране по инструкцията на опаковаката, на най-дългата програма (2ч.+)

Стъпка 4: Сушене. Най-добре оставете пелените да изсъхнат на въздух. Ако използвате сушилня, включете на ниска температура с програма за деликатни тъкани. Ако бамбуковите и конопените Ви пелени излязат леко влажни от сушилнята, оставете ги да се доизсушат на въздух, преди да ги приберете. Горните гащички от полиестер и външната част на джобовете трябва да се сушат на открито.

 

Какъв вид препарат да използвам при прането?

За съжаление, понякога инструкциите на производителите, които често пъти почиват на желанието за пълно гарантиране на живота на продукта, изпадат в противоречие с добрите практики от потребителската общност, чиято цел е безупречно изпиране на пелените, които са едни от най-замърсените дрехи, които някога човек може да пере.

Ботъмлейн избира да се довери на професионалния опит и препоръките на група доброволци и учени-химици от Австралия и Нова Зеландия, които използват научен подход при прането на пелени (https://cleanclothnappies.com/mainstream-detergents/) и да препоръча използването на комерсиален препарат от всяка търговска мрежа по Ваш избор, който съдържа над 15% повърхностно активни вещества (ПАВ) и ензими. Ензимите са добри за Вашите пелени и, противно на традиционните препоръки, няма да ги повредят, а напротив - те помагат за разграждането на мръсотията и подобряват ефективността на препаратите при по-ниска температура.

За еко-препаратите: еко-препаратите обикновено съдържат много, много малко ПАВ, в сравнение с комерсиалните препарати, затова е необходимо да се използва доста по-голямо количество от дозата за изключително мръсно пране, за да се постигне ефективно изпиране. Някои препарати работят по-добре с добавка по избор (обикновено на основата на натриев перкабонат). С еко-препарати ще постигнете по-добри резултати на 60 градуса. (https://cleanclothnappies.com/plant-based-sensitive-eco-detergents/)

 

Няколко съвета относно прането...

  • Почиствайте твърдите изпражнения (може да използвате еднократни подложки за Ваше улеснение) или ги отмийте с вода, преди да оставите пелените в коша за пране или непромокаемата си торба. Изпражненията на изключително кърмените бебета се разтварят във вода и може да се поставят директно в пералнята.
  • Залепете велкро-лепенките на местата, определени за залепване при пране, за да избегнете закачване с останалите пелени и дрехи.
  • Сушенето на открито е по-щадящо за ластиците на пелените и за тези с велкро-затваряне.

 

Колко пъти трябва да изпера новите си пелени преди употреба?

Пелените от синтетични материи имат нужда от еднократно изпиране преди употреба. Естествените материи като коноп, бамбук или памук имат нужда от изпиране и изсушаване около 5-6 пъти, за да се отмият от тях всички натурални масла и материите да постигат пълната си абсорбираща способност. Въпреки тази особеност, няма пречка пелените от естествени материи да бъдат използвани и преди да са подобрили абсорбацията си.

 

Колко често трябва да пера пелените?

Препоръчваме пране на всеки 2-3 дни, за да се избегнат вмирисване, петна и наслагване на урина.

Препоръчваме изцапаните пелени да бъдат съхранявани в леген с дупки, в кофа на отворен капак или леко развързана непромокаема торба, където да могат да се проветряват.

 

Как да отстраня натрупванията на препарат от пелените?

Пуснете пелените в пералнята няколко пъти на най-високата температура, която биха понесли, без препарат.

 

Как да отстраня петна от изпражнения от пелените?

Ако се грижите добре за пелените си, те ще имат минимално количество петна. Някои хора предпочитат да изполват еднократни подложки, за да предотвратяват петната, но прането на всеки 1-3 дни и премахването на твърдите парчета преди пускане на пералнята (освен ако бебето не е изключително кърмено) е достатъчно, за да се предотвратят петната.

Ботъмлейн препоръчва съветите на група доброволци и учени-химици от Австралия и Нова Зеландия, които използват научен подход при прането на пелени (https://cleanclothnappies.com/why-am-i-getting-stains/)

Вариант 1: накисване в препарат, съдържащ натриев перкабонат (безхлорна, или кислородна белина) - според количествата и времето, посочени в инструкциите на опаковката;

Вариант 2: локално третиране със сапун за петна - преди основното пране;

Вариант 3: третиране с белина - само според специализираните дози и концентрации (https://cleanclothnappies.com/chlorinebleach/)

Защо да не използваме оставяме пелените на слънце с цел избелване: UV-лъчите избелват само повърхностния слой на пелената, а под него остават недоизпраните изпражнения. Само UVC-лъчите могат да дезинфекцират и убиват бактерии, но озоновият слой на земята ги блокира, затова до повърхността на земята достигат само UVA и UVB лъчи. Това означава, че Вие не извършвате полезно действие или дезинфекция, когато оставяте пелените си на слънце. (https://cleanclothnappies.com/sunning-nappies-as-a-stain-removal-and-sanitisation-method/)

 

Пелените ми миришат – какво да правя?

По всяка вероятност не използвате достатъчно препарат и пелените Ви имат наслоявания на урина.

Амониевата киселина се разгражда при висока температура, или с употребата на белина. Можете да пуснете подложките си на основен цикъл 90 градуса, а пелените с PUL и ластици - да накиснете за 30 мин в белина според инструкциите на дамите от Clean Cloth Nappies (https://cleanclothnappies.com/chlorinebleach/)

 

Помощ! Баба ми/ майка ми/ свекървата/ мъжът ми използват крем против подсичане под пелените!

Най-добрият начин да се премахнат петна от крем против подсичане е да се използва мека четка за зъби и сапун за петна. Това ще премахне по-голямата част от крема, въпреки че може и да остане петно в зависимост от количеството.

 

Пелените от естествени материи са твърди и груби

Натрупването на минерали и урина често може да направи пелените твърди и груби. Ако имате твърда вода, опитайте да добавите омекотител за вода. Може да се наложи да увеличите количеството перилен препарат. Възможно е пелените Ви да се втвърдяват и от сушенето на въздух. Пуснете в сушилня заедно с мокра кърпа за 10-15 минути, след като ги свалите от простора.

Нощни пелени

Допълнителна абсорбация

Задължително е да увеличите попивността на пелените от момента, в който бебето започне да пишка обилно през нощта. Понякога е въпрос на проба-грешка да намерите най-подходящото решение за вас и вашето бебе. Конопът и бамбукът са тънки, но високо попивни материи, затова подложките, изработени от тях, са изключително подходящи за използване нощно време.

 

Ако използвате пелени тип „джоб“

.... добавете една или повече допълнителни подложки, за да увеличите попивателната способност на пелените.

 

Ако използвате вътрешни гащички

... те са чудесно решение за нощно време. Високо попивни са и в комбинация с непромокаеми горни гащички могат да издържат цяла нощ. Ако Вътрешните гащички продължават да не са достатъчни, започнете да добавяте подложки и към тях.

Проблеми с пелените

Защо бебето ми се подсича, само когато използвам многократни пелени?

Бебешките обриви винаги са неприятни и има няколко възможни причини, поради които бебето може да се подсече при употреба на многократни пелени. Важно е да запомните, че мокрите пелени спомагат за образуването на обриви, затова Ви съветваме да ги сменяте винаги, когато се намокрят.

Често пъти подсичането може да се дължи на натрупване на урина или перилен препарат, затова първото нещо, което трябва да опитате, е да добавите още препарат, за да проверите дали пелените стават по-чисти и се премахва урината. Ако това не подейства, опитайте да направите почистване с цикъл на 90 градуса за всички подложки, които биха понесли тази температура и накисване с белина според инструкциите на дамите от Clean Cloth Nappies (https://cleanclothnappies.com/safe-bleach-use/).

Ако бебето Ви има продължителен проблем с подсичането, той може да е предизвикан от реакция към ароматизаторите на определен препарат, затова опитайте да го смените. Понякога (все пак рядко) бебетата развиват чувствителност и към определени материи, така че промяната на материята на пелените също може да помогне.

Ако решите да използвате какъвто и да е крем против подсичане, винаги перете с хубав, качествен комерсиален препарат - неговите съставки могат спокойно да се справят с отмиване на кремовете против подсичане (най-добре при температура 60 градуса). Ако перете с ЕКО-препарат, използвайте допълнителна подложка, защото той няма да може да отмие кремчето и ще се получи наслояване в пелените, което ще намали попивателната им способност. Поставете подложката между вътрешната част на пелената и дупето на бебето. За целта можете да използвате еднократни хартиени или многократни подложки.

 

Помощ! Пелените ми текат всеки път!

Често срещани проблеми, които могат да причинят протичане:

  • Проверете как са поставени пелените. Има ли свободно пространство около крачетата или кръста? Един от най-често срещаните проблеми е големият размер на пелените, поставени на много малки бебенца. С порастването на бебето трябва да регулирате височината и ширината.
  • Проверете дали част от вътрешността на пелената не се подава навън. Ако някоя от подложките или вътрешните гащички излизат извън, те ще намокрят дрехите на бебето.
  • Има ли някаква миризма (индикатор за натрупване на урина) или отблъскване на течността от материята? Можете да тествате попивателната способност като намокрите пелената с вода и притиснете с пръсти.

 

Защо пелените оставят червени следи по крачетата на бебето? Прекалено тесни ли са?

Вероятно не. Червените следи обикновено не са белег за проблем – в крайна сметка всички сте получавали следи от чорапи, нали? За сметка на това отпуснатите гащички може да протекат.

 

Пелените ми миришат, но не отблъскват водата

Неприятната миризма обикновено е резултат от недостатъчно количество перилен препарат, което причинява натрупвания на урина. За да ги премахнете, направете почистване с цикъл на 90 градуса за всички подложки, които биха понесли тази температура и накисване с белина според инструкциите на дамите от Clean Cloth Nappies (https://cleanclothnappies.com/safe-bleach-use/). Също така, ако перете на ден 3+ препоръчваме да правите допълнително предварително изпиране, което междинно отмива урината и остатъците от изпражнения преди основното пране.

 

Пелените ми миришат, отблъскват водата и текат

Пелените вероятно имат натрупвания от кремове или омекотител (едва ли използвате омекотител, но ако да - той може да доведе до този резултат). Най-напред направете направите почистване с цикъл на 90 градуса за всички подложки, които биха понесли тази температура и накисване с белина според инструкциите на дамите от Clean Cloth Nappies (https://cleanclothnappies.com/safe-bleach-use/). Задължително започвайте само с чисти пелени.

 

Пелените ми от естествени материи са твърди и груби.

Причината материите да загрубяват е скоростта на сушене. Ако сушите на директно слънце, пелените бързо загрубяват. Размачкайте с ръце и ще се отпуснат. Пелените не остават груби, когато ги поставите върху дупето - допирът на кожата ги кара да омекват и да се отпускат, затова не се притеснявайте, че могат да наранят бебенцето Ви.

Как да ги предпазим от загрубяване? Пелените ще остават меки след сушене, когато има лек бриз/полъх на вятъра - лекото движение и бавното сушене ще остави плата мек и пухкав (точно това прави и сушилнята, нали?

 

Използвани източници:

http://www.zany-zebra.com/

http://www.nickisdiapers.com/

https://cleanclothnappies.com/ 

In case you find the answers listed above not helpful, please do not hesitate to contact us.