На път с многократни пелени - част 1

18 март 2018
На път с многократни пелени - част 1

Аз съм голяма пъзла. Ама по принцип съм си такава. Всички обстоятелства покрай едно събитие ми изглеждат много по-сложни и непреодолими, отколкото са наистина, затова и трудно се престраших да пътувам с многократни пелени. Трудно се престраших и да сменям гащи навън и точно заради тези моменти съм убедена, че нищо, свързано с майчинството и многократните пелени не е прекомерно трудно, а е въпрос на настройка, приоритети и свикване. По тази причина всеки ден се опитвам да боря по нещо, за което има пречки единствено в съзнанието ми.

Непромокаема торба

В зависимост от продължителността на пътуването избирам различни видове пелени, но има нещо, което винаги взимам със себе си – непромокаема торба за пелени. Признавам си, че в началото, когато започнах да използвам многократни пелени, не намирах за необходимо да инвестирам по-голяма сума в такъв аксесоар, затова взех като най-евтин вариант 1-2 малки торби за по 1-2 пелени – еййййй, нито се затваряха като хората, нито бях спокойна за това как ще съхранявам мокрите пелени в тях. Преди няколко месеца обаче се сдобих с огромна прекрасна торба с великолепен цип и вместимост 15-20 пелени и оттогава съхранението по време на път е песен!

225_KangaCare_Wet_Bag_Lava.jpg

Колко пелени ви трябват?

Лесно е – ако пътувате за ден-два, колкото са стандартните уикенд-пътувания, взимате пелени за 1-2 дни, като добавяте 1-2 пелени над обичайното количество. Така или иначе, ако пътуването трае повече от една събота и неделя, схемата трябва да се преосмисли, защото пелените не бива да стоят неизпрани повече време. Ако вземете решение да перете пелените на място, вземете толкова броя, колкото е нормалната ви ротация. Аз пера грубо през ден и ако ежедневно ми трябват около 5-6 пелени, за път ще ми трябват около 24, за да имат време изпраните да съхнат 2 дни.

Каква система за пелени е най-удобна?

Отговорът е, че най-удобната система по време на път е същата, която използвате в ежедневието си. Много семейства предпочитат да минимизират багажа и залагат на система „всичко в две“, т.е. кавър + нещо вътрешно, което могат да бъдат или сменяеми подложки, или прифолди, флат пелени, или просто сгънат тензух, което се предполага, че заема по-малко място. Изборът на флат или тензух е много уместен, ако отидете на място, където няма перална машина, защото тези пелени лесно се перат на ръка в леген и след това съхнат буквално за часове. Моята философия по отношение на пелените за път е да не взимам нещо, което не съм свикнала да използвам (обемът не е чак толкова различен, ако пакетирате любимите си джобове или AIO, вместо 5 кг тензух).

Black-design-separator

Пране на пелени

Миналото лято осъществихме семейно пътуване за седмица с многократни пелени, но това нямаше как да се случи, ако бяхме избрали обикновено хотелско настаняване. Намерихме си обзаведен апартамент с кухненски бокс и пералня, където да перем и евентуално да приготвяме по нещичко за бебето, което тогава беше на 1г. Преди употреба пуснах дезинфекциращ 90-градусов цикъл на празна пералня и след това машината беше готова за употреба. Купих си първата срещната малка разфасовка бебешки прах за пране директно от населеното място, където бяхме, така че не съм носила в багажа и препарат.

В хотелски условия, където не е възможно да използвате пералня, е удачно да изберете система за пелени от флат/ тензух + кавър, защото можете лесно да перете на мивката или в леген, а после за един ден всичко изсъхва.

За съжаление, в България все още няма услуга за пране на пелени или отдаване под наем, което щеше да е много полезно решение за такива случаи.

Многократни кърпички

Вкъщи държа многократните си кърпички в кутия от еднократни мокри кърпички и по време на път просто я взимам цялата – не се опитвам да прехвърлям в други контейнери. Рециклирана бутилка с помпичка от някаква козметика, пълна с вода и бебешки шампоан пък замества голямата ми пръскачка, която използвам вкъщи – тя е малка и много удобна за излизане навън.

Black-design-separator

Пътуване с автомобил

Вярвам, че всяко семейство има различен маниер за събиране на багаж и допускам, че колкото повече деца има в семейството, толкова по-ужасяващо е събирането му. Тук бих искала да пожелая на всички ви пространството в багажниците винаги да ви стига, защото няма нищо по-изнервящо от отчаяни опити да сместиш цяла стая с чанти в обикновен багажник, и нищо по-блажено от мисълта, че сте натъпкали всичко необходимо точно където му е мястото (а ако има място и за краката ви – вече може и да почерпите). В този ред на мисли, нашите пелени пътуват в багажника – чисти и използвани (най-вече заради евентуалните миризми, които биха могли да се изплъзнат навън), а в ръчна чанта държа пелените за смяна по време на път заедно с много малка непромокаема торба.

Black-design-separator

Пътуване със самолет

Не съм летяла с бебе все още и не мога да говоря от опит, но мамите препоръчват част от пелените да се вземат в ръчния багаж, колкото и неудобно да е това, а като алтернатива на обемния багаж, пелените може да се опаковат и изпратят с куриер/ пощенска служба. Важно е също да се проучат качествата на водата на мястото, където отивате, както и да вземете собствен препарат, защото е възможно да не успеете да не намерите лесно подходящ на мястото, където отивате.

Какъвто и да е изборът ви, бъдете реалисти относно възможностите си. Ако ситуацията на пътуването ви не позволява да използвате многократни, заложете на еднократни пелени.

Какъв е вашият опит с пътуването с многократни пелени? Напомням, че можете за закупите многократни пелени онлайн от Bottomlane, или на място в центъра за привързано родителство "Заедно" (гр. София, Бъкстон, ул. Алекси Рилец 8). Ако имате въпроси за употребата или поддръжката на многократните пелени, свържете се с нас чрез фейсбук страницата на магазина, или чрез имейл office@bottomlane.eu.

.

.

.

.

.

#многократнипелени #бебешкипелени #многократнибебешкипелени #бебешкакозметика #пеленизабебе #комплектпелени #пеленизамногократнаупотреба #козметиказановородено #пеленизановородено #пътуванеспелени


Колко броя пелени ми трябват?27 август 2021

Един от най-често задаваните въпроси - колко броя пелени ми трябват? Ето и моят любим отговор - колкото повече, толкова по-добре! Колкото по-широка ротация имате, толкова по-дълго ще се радвате на пелените си и ще имате възможност да ги изпозлвате с повече от едно дете, а може да ги предадете и на други семейства!

прочети още
Какво са многократни пелени и как се използват22 юни 2021

Наскоро получих въпрос как се използват многократните пелени и си дадох сметка, че отговорът, макар да ми се струва естествен, вече не е толкова очевиден. Въпреки че нашето минало в пелени изобщо не е чак толкова отдалечено от нас, осъзнавам, че съвремието ни се развива с бясна скорост и със същата тази скорост забравя и губи спомен дори за последните години от живота си.

прочети още
Конопените прифолди Thirsties Duo17 октомври 2019

Не знам дали сте любители на комбинацията от прифолд/тензух + кавър, или предпочитате готовите пелени (всичко в едно, джоб), но съм убедена, че всяка система за пелени има своите неотменни достойнства и предимства пред всички останали. Когато започнах да използвам многократни пелени, много харесах идеята за прифолдите, но не успях да си намеря достатъчно малък размер, а размер 2 на наличните тогава пелени бяха огроооомни за моето малко дупенце, затова реших да сгъвам тензух (и то различни размери от различни видове памучни платове).

прочети още
Натрупване на урина + поява на амонячна миризма ● Натрупване на минерали ● Натрупване на препарат ● Натрупване на кремове против подсичане2 октомври 2019

Остра миризма на амоняк, която те удря в носа буквално минути след като пелената е била поставена и напишкана. Сигурна съм, че повечето семейства се сблъскват с това по-скоро рано, отколкото късно – аз самата съм го преживявала и знам, че не е страшно, но пък е изключително досадно. Почти 2 години с многократни пелени ме научиха, че амонячната миризма е проблем на рутината за пране, а не на самите пелени, затова искам да обясня достатъчно простичко какво не е наред в тези моменти. (А всички вие, които не сте се сблъсквали с миризливите пелени, имате най-искрените ми поздравления, защото имате перфектен ритъм и режим на поддръжка!)

прочети още
Всичко за кавърите23 октомври 2018

Кавърите са относително банална тема за опитните родители, но разпокъсаната информация обърква навлизащите в сферата на многократните пелени, затова предлагам на вниманието ви селектиран превод на статия от блог, който харесвам. Намирам я за добре структурирана и отговаряща на въпросите, които повечето нови родители задават, без да бъде напълно изчерпателна.

прочети още
Три мита за многократните пелени13 октомври 2018

Това лято (2018г.) започнах да се срещам с родители и да ги запознавам с видовете и функционалностите на съвременните многократни пелени и едва когато се изправих пред тях очи в очи си дадох сметка за това колко легенди и митове се разпространяват неволно. Честно казано, част от слуховете, които чувам, са на границата на абсурда, което обаче не прави хората глупави – прави ги неосведомени.

прочети още
На път с многократни пелени – част 216 август 2018

Както казах и предишния път – аз съм голяма пъзла. Трудно се решавам на някои крачки, които ми се виждат трудоемки или времеемки, като в повечето случаи пречката е единствено в главата ми. Точно това се случи и с пътуванията ми с многократни пелени – първите пъти, в които се наложи да се отделим от дома, замествах многократните пелени с еднократни; след това полека се престраших на уикенд-пътувания с многократни пелени; миналата година преживях първата си едноседмична почивка с многократни пелени, съчетана с пералня на мястото на пътуването – толкова ни хареса, че продължихме да пътуваме по този начин. Ето, че днес мога да се похваля че осъществихме и първата си по-дълга почивка без пералня.

прочети още
Пелени тип „всичко в две“ (AI2, all-in-two)10 юни 2018

Пелените тип „всичко в две“ представляват система от непромокаеми горни гащички и абсорбираща тъкан (често подложки), която не е зашита за кавъра, но двете части се прикрепват една за друга посредством копчета. Това означава, че можете да използвате всякакви комбинации от кавъри и подложки, включително можете да замените подложките със съвсем различен тип попивна материя (напр. прифолд) и това прави този тип пелени изключително вариативни.

прочети още
Как да спестяваме пари, докато отглеждаме бебе?18 май 2018

Какво му трябва на едно бебе? Честно казано – почти нищо друго, освен мама и тате. Новороденото няма нужда от храна, а само от кърмата на мама, а и няма предпочитания за дрешки, така че бебешките дрешки от приятели и познати биха свършили чудесна работа. Често пъти е лесно да се намери и използвана бебешка количка, така че първоначалната инвестиция за новия малък човек да се намали до минимум.

прочети още
Какво трябва да знаем за кремовете против подсичане7 май 2018

Подсичането на кожата на бебето представлява възпаление на чувствителната му кожа и от лека форма на зачервяване и обрив, подсичането може да прерасне в истински рани. Подобно кожно възпаление често пъти се появява при бебета, отглеждани с еднократни пелени, но е достатъчно често явление и при многократните пелени, въпреки разпространената мълва, че заради липсата на химия, кожата не се възпалява. Напротив, възпалява се, но много по-рядко заради честата смяна на пелените и значително по-малкото спарване.

прочети още
Пелени за кърмени бебета19 февруари 2018

Моята мушичка (1,5г.) вдигна температура и през целия ден в четвъртък й беше лошо – беше много жална, нямаше никаква жизненост и искаше единствено да се гуши и да суче. В резултат на това през деня не яде почти нищичко, затова пък цока 24+ часа. На следващия ден температурата спадна, слава Богу, но пък консистенцията на изпражненията й се беше върнала с 1г. назад в периода на ранното захранване. Внезапно си спомних колко експлозивни бяха изхожданията и как нищо не света не можеше да ги задържи.

прочети още
Пелени “всичко в едно“ (англ. all-in-one, AIO)13 февруари 2018

Днес искам да поговорим за най-лесния за ползване вид пелена - тип „всичко в едно“. Това е пелената, която в най-голяма степен се доближава до еднократните пелени по начин на употреба, тъй като не изисква никакво допълнително сглобяване преди употреба. Всички попивни слоеве и подложки са зашити заедно с непромокаемия слой, или поне така е изглеждал оригиналният модел „всичко в едно“. Продават се в различни размери, или идват едноразмерни (при които регулирането на размера се осъществява чрез прегъване с копчета). При пране пелената се почиства от всички твърди изпражнения и цялата се оставя за пране в коша.

прочети още
Най-лесната система за многократни пелени26 януари 2018

Преди няколко дни майка ми ми каза: „Просто не мога да разбера защо си усложняваш живота“. И наистина, многократните пелени не улесняват живота, напротив. Но и не са атомна физика, а са въпрос на навик, който лесно може да бъде създаден, стига да имате поне малко желание.

прочети още
Една история за самото начало23 януари 2018

Вземането на решение за използване на многократни пелени е повратен момент за семейството и понякога е толкова плашещо, че може да убие идеята в зародиш и семейството никога да не опита да се справи. Това, което от сърце бих искала да посъветвам всеки, който има желание да се впусне в това приключение, е да го направи бавно и щадящо за половинката си и близките, които участват в отглеждането на детето (или децата), без да ги притиска да използват само и единствено многократни пелени през цялото време.

прочети още
Вътрешни гащички (фитед пелени)8 януари 2018

Какво представляват вътрешните гащички? Фитед пелените са силно абсорбиращи вътрешни пелени, които се закопчават (с копчета, или велкро лепенки) и приличат на гащички. Те не са непромокаеми и имат нужда от кавър. Може да са едноразмерни, или да имат размери, да са направени от различни естествени и синтетични материи. Най-подходящи са за употреба през нощта, защото пелената абсорбира с цялата си повърхност, за разлика от всички останали видове, които попиват само с подложките си.

прочети още
Пелени тип "джоб"27 декември 2017

Какво представлява пелената тип „джоб“? В повечето случаи това е едноразмерна пелена (т.е. пелена, която може да се адаптира до всички размери, през които преминава бебето от раждането до гърнето), която има външна непромокаема част, а вътрешната е най-често полар/ мек флийс, който има отвор в едната си част, наподобяващ джоб. В този джоб се поставят подложки или други попивни материи (напр. прифолди, сгънат тензух, еднослойни пелени), но самата обвивка на джоба (външната част и флийсът) нямат абсорбиращи свойства.

прочети още
Съхранение6 декември 2017

Има два основни метода на съхранение на многократните пелени – сухо и мокро съхранение. (Всъщност има и трети метод, който комбинация от двата основни)

прочети още
Велкро или копчета: предимства и недостатъци29 ноември 2017

Много хора имат конкретни предпочитания относно вида на затварянето на многократните пелени, а ето и някои най-чести причини, които могат да се изтъкнат като предимства или недостатъци.

прочети още
Прифолди28 ноември 2017

Прифолдите представляват няколко слоя плат, зашити един за друг. Същия ефект можете да постигнете, ако сгънете една голяма еднослойна флат пелена в правоъгълна форма. Повечето прифолди са правоъгълни и съдържат множество пластове памук или смесена материя и често пъти имат отбелязани ръбове за по-лесно прегъване.

прочети още
Флат пелени (плоски, еднослойни пелени)17 ноември 2017

Флат пелените са най-класическият и най-евтин от всички варианти на многократните пелени. Те представляват просто парче плат (достатъчно голямо), което се използва за повиване на бебето –във формата на гащички, или просто като правоъгълна подложка. Флат пелените се продават в различни варианти и размери, както и различни материи – освен обикновения памук, флат пелените се предлагат и в смески памук с бамбук или коноп.

прочети още
Набавяне на комплект многократни пелени11 ноември 2017

Този текст е насочен към тези от вас, които искат или вече са взели решение да използват пелени за многократна употреба, но все още плуват в морето от нова информация. Хората в групите за споделяне и обмен на опит си говорят за АИО (sic!), прифолди, кавъри, фитед, хибриди и тези думички ви блъскат по челото в опит да се свържат с някакво изображение, но... уви. Започвате да се ядосвате. Опитвате се според отзивите да отсеете кои пелени са най-добри, по-малко добри и най-недобри. Опитвате се да подредите и категоризирате информацията и евентуално да я напъхате в таблица, за да е по-разбираема. Става още по-зле, защото не можете да разберете ЗАЩО са измислени толкова видове пелени!

прочети още